Weer Nederland

Weer Nederland

Nederland heeft een zeeklimaat. Dat wil zeggen dat de aanwezigheid van de zee een grote rol speelt. In de buurt van water zijn de temperatuurverschillen kleiner dan dieper landinwaarts. Dat komt door de vertragende werking van het water. Kenmerken van dit zeeklimaat zijn de redelijk warme zomers en de vrij zachte winters. Natuurlijk zijn er uitschieters bij. De gemiddelde zomertemperatuur ligt zo rond de 20 graden. Er zijn uitschieters tot zo`n 35 graden. Dat geldt natuurlijk ook voor de winter. De gemiddelde temperatuur bedraagt ongeveer 6 graden. Er zijn nachtvorsten geweest van -18 graden. De lente staat bekend als fris met veel neerslag. De herfst kan soms best nog heerlijke temperaturen geven. Ook in dit jaargetijde valt de nodige neerslag.

Het zeeklimaat houdt verder in dat het weer best wel grillig kan zijn. Zo schijnt de zon, zo regent het. Omdat het weer zo wisselvallig is, is het weer het meest besproken onderwerp. De hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land was 38,6 graden. De laagste temperatuur was -27,8 graden.

Zonuren

De meeste zonuren zijn te vinden in het zuidwestelijke deel van het eiland Texel, ruim 1650 uur zon. De minste zonuren zijn er in het zuidoosten, ongeveer 1400 uur. Toch is de temperatuur aan de kust in het algemeen lager dan verderop in het binnenland.

Neerslag (regen)

Gemiddeld komt er per jaar tussen de 700 en 950 millimeter neerslag naar beneden. De droogste plaatsen zijn in het zuidoosten van ons land. De meeste neerslag valt op de Veluwe. De meeste neerslag valt in de zomer. Dat komt door de warmte.

Neerslag (sneeuw)

Sneeuw komt niet zo vaak voor in ons land. Er zijn zelfs jaren bij dat er helemaal niets valt. De bekendste sneeuwsoorten zijn natte sneeuw en droge sneeuw. Natte sneeuw is sneeuw die vermengd is met regen of met gesmolten sneeuwvlokken. Deze sneeuw blijft doorgaans niet liggen. Dat is wel het geval bij droge sneeuw. Dat is sneeuw die naar beneden komt bij een temperatuur van beneden de nul graden. De meeste sneeuw valt in het zuiden van Limburg omdat het land daar hoger is.

Onweer

Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer. Het is een gevaarlijk weersverschijnsel. De meeste onweersbuien melden zich in het westen van Noord-Brabant, in het westen van de provincie Utecht en in het oosten van Zuid-Holland. Op de Waddeneilanden komt weinig onweer voor. In het binnenland komt onweer voor in de lente en in de zomer. In het najaar komt aan de kust meer onweer voor.

Wind

Wind ontstaat op drie manieren. De eerste manier waarop wind ontstaat is door koude lucht die vanaf een berg neerdaalt. De tweede is door gebieden van hoge en lage druk en de derde door zeewind en landwind. De wind komt in ons land vaak uit het westen tot het zuidwesten.

Het gemiddelde weer in Friesland

Gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 20 graden. Gemiddelde wintertemperatuur ongeveer 5 graden. Er valt ruim 760 millimeter neerslag. De zon laat zich ruim 1550 uren zien. De wind komt meestal uit het westen.

Het gemiddelde weer in Groningen

In deze provincie is de gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 20 graden. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt op ongeveer 4 graden. Neerslaghoeveelheid is om en nabij de 760 millimeter. Aantal zonuren ongeveer 1550. Zuidwestenwind is overheersend. Het gemiddelde weer in Drenthe 21 graden is de gemiddelde zomertemperatuur. In de winter is die temperatuur 4 graden. Neerslaghoeveelheid is ongeveer 775 millimeter per jaar. Zonuren 1560 per jaar en de wind komt meestal uit het westen.

Het gemiddelde weer in Overijssel

Gemiddelde temperatuur in de zomer komt uit op 21 graden. In de winter is dat 4 graden. Tussen de 750 en 800 millimeter neerslag komt er jaarlijks naar beneden. 1560 zonuren heeft deze provincie en de wind komt uit het westen.

Het gemiddelde weer in Flevoland

In de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 graden. Voor de winter ligt dat op 5 graden. 750 millimeter neerslag per jaar. Aantal zonuren ligt op 1560 en de wind komt het merendeels uit zuidwestelijke richting.

Het gemiddelde weer in Gelderland

Zomertemperatuur is gemiddeld zo`n 22 graden. In de winter ligt de temperatuur op 4 graden. 720 millimeter neerslag wordt er op jaarbasis verwacht. Het aantal zonuren ligt op 1550 en er waait meestal een westenwind.

Het gemiddelde weer in Utrecht

22 graden is de gemiddelde zomertemperatuur en 5 graden is de gemiddelde wintertemperatuur. De neerslaghoeveelheid is ongeveer 750 millimeter. Het zonnetje schijnt per jaar gemiddeld 1580 uur en de overheersende windrichting is het westen.

Het gemiddelde weer in Zuid-Holland

Gemiddelde zomertemperatuur is 21 graden en voor de winter is dat 5 graden. Ruim 810 millimeter neerslag komt naar beneden. 1540 uur zoneschijn en een zuidwesten wind. In de winter kan de wind uit het oosten komen onder invloed van een hogedrukgebied.

Het gemiddelde weer in Noord-Holland

In de zomer geldt een gemiddelde temperatuur van 20 graden en voor de winter is dat 5 graden. 760 millimeter is de gemiddelde neerslaghoeveelheid. 1580 uur schijnt de zon en de wind komt meestentijds uit het zuidwesten.

Het gemiddelde weer in Zeeland

21 graden is de gemiddelde zomertemperatuur tegenover 6 graden wat betreft de winter. Ongeveer 720 millimeter neerslag komt naar beneden per jaar. 1620 uur zonneschijn en de wind komt uit het westen tot zuidwesten.

Het gemiddelde weer in Noord-Brabant

Gemiddelde zomertemperatuur ligt in deze provincie op 23 graden. Voor de winter geldt 5 graden. 740 millimeter neerslag komt naar beneden en de zon maakt gemiddeld 1490 uren per jaar. De wind komt uit het westen.

Het gemiddelde weer in Limburg

23 graden gemiddeld in de zomer. In de winter is dat 5 graden. 740 millimeter neerslag komt er op de grond. De zon schijnt gemiddeld 1480 uurtjes. De windrichting is voornamelijk noordwest en zuidwest.